Založ si blog

Ak ste rodič dieťaťa s ADHD, tak sa naučte bojovať

???????????????????????????????

Mnohí rodičia ani len netušia, že ich dieťa má poruchu pozornosti. Naša spoločnosť je už tak nejako navyknutá riešiť len problémy, ktoré horia a nie predchádzať malým požiarom. Preto ak dieťa v škole „neprepadá“, alebo naopak nie je prehnane agresívne, tak to učitelia ani rodina neriešia. Nezadefinujú si problém, a preto ani nehľadajú riešenia. Sú však aj takí rodičia, ktorí si diagnózu u potomka nechcú pripustiť. Nie je možné, že mamina doktorka a otecko známy právnik by mohli splodiť nedokonalé dieťa. Lenže choroby ani iné odchýlky v mozgu si nevyberajú len nevzdelaných a chudobných. Porucha pozornosti môže byť aj zdedená po predkoch a podľa názoru mnohých odborníkov aj ovplyvnená stravou a znečistením životného prostredia alebo traumou. Nemusí to byť vždy len komplikované tehotenstvo. Nikdy neviete, či Vaše jediné dieťa nebude mať poruchu pozornosti, alebo ešte niečo horšie. Ak si to však nebudete chcieť priznať, tak svojmu dieťaťu len ublížite.

DÔLEŽITÉ JE V ČO NAJSKORŠOM VEKU DIEŤA SPRÁVNE  DIAGNOSTIKOVAŤ. Aj keď len pre vlastnú, domácu potrebu. Ono by to podľa správnosti mal určiť pediater, ale skutočnosť býva taká, že pediater asi ťažko rozozná živé dieťa od hyperaktívneho. Ak ho rozozná, tak je to určite ojedinelý prípad. Dôležité je si aj uvedomiť, že keď to odborník povie rodičovi, tak rodič toto tvrdenie môže odmietnuť a obviňovať všetkých naokolo (teda asi každý rodič najskôr diagnózu popiera). Určite je však dobré o tom aspoň vedieť, aj keď je to pre rodiča náročné pripustiť.

ĎALŠOU ETAPOU V ŽIVOTE DIEŤAŤA NA ROZPOZNANIE ODLIŠNOSTÍ JE MATERSKÁ ŠKOLA, kde dieťa môže mávať problémy s rovesníkmi. Môže mať problémy so spánkom, s požičiavaním vecí, dodržiavaním pravidiel, zmenou činnosti, môže byť viac  egocentrické (nie egoistické) ako bežné ratolesti. Učiteľky sa môžu sťažovať, hľadať problémy v rodine, rodičoch. Niektoré materské školy môžu odporučiť návštevu psychológa v kolektíve. To tiež nezaručuje, že ten psychológ rozpozná ADHD dieťa.

TRETOU VÝZNAMNOU ZÁSTAVKOU V DETSKOM ŽIVOTE JE ŠKOLA. Deti s ADHD sú viac zasnené, živé, menej empatické, môžu mať problém obsedieť na stoličke, zostať ticho celú hodinu, chvíľu nerozprávať a načúvať druhým, odolať iným podnetom, v skratke nevyrušovať na hodine. Ak Vám v žiackej knižke pribúdajú poznámky typu, zabudol toto, zabudol hento, rozprával na hodine, jedol cez hodinu, pobil sa cez prestávku, strčil do niekoho, nepriniesol si pomôcky na telesnú výchovu, tak je dosť možné, že Vaše dieťa to nerobí náročky, ale jeho pozornosť uniká a ono má problém s ňou držať krok. Ak sa k tomu pridajú ešte problémy s učením alebo nejaká „DYS“ porucha, tak sa pravdepodobne tejto diagnóze nevyhnete. Nemusí to byť však také zlé.

Pri výchove detí s ADHD je asi najdôležitejšie vedieť v hlave prehodiť výhybku a nechať ten vlak, zvaný život, prísť do tej správnej cieľovej stanice. Zároveň je to pre mnohých ľudí aj to najťažšie. Treba si uvedomiť, že vychovávate výnimočné dieťa a nikdy od neho nebudete môcť očakávať to čo od bežných detí. A na to sa treba pripraviť. Nemôžete ho silou mocou „NATREPAŤ“ do nohavíc bežných výchovných prostriedkov, keď si vyžaduje špeciálny prístup. Zničíte mu dušičku a to predsa nie je vaším cieľom.

Rodičia sami v sebe musia vidieť odlišnosti a pracovať s nimi. Tieto deti majú zlú pohybovú pamäť, nevedia podávať výkony a preto možno nebudú zdatné v športových disciplínach. Na druhú stranu môžu mať nadpriemerne rozvinuté logické myslenie a budú z nich dobrí matematici, či informatici. Možno nemajú veľa priateľov, lebo presadiť sa v kolektíve môže byť pre nich ťažšie ako pre bežné deti, ale majú vzťah k zvieratám a môžu z nich byť dobrí veterinári alebo zoológovia. Žiadne dve deti nie sú rovnaké a to isté platí aj o deťoch s ADHD. Nikto, len vy môžete svoje dieťa najlepšie spoznať a podať mu ruku z tej strany, z ktorej to potrebuje. Preto sa musíte naučiť byť niečo ako „NADRODIČ“. Lebo vychovávať bežné deti je ťažké, ale vychovávať deti s ADHD je umenie. A Vy takému umeniu musíte porozumieť. To čo sa však počas cesty k Vašim deťom naučíte Vás obohatí a spraví z Vás výnimočné osobnosti. Budete silnejší, rozumnejší, empatickejší a stanú sa z Vás bojovníci. A TAKÝCH ĽUDÍ TREBA.

Záhadný jazyk aspergerov

16.11.2016

Vraví sa, že koľko jazykov vieš, toľkokrát si človekom. Aspoň tak mi vždy hovorievala moja mama. Taktiež vravievala: „Len sa uč, veď sa učíš pre seba.“ A tak som sa učila. A keď som porodila dieťa, ktoré už od ranného veku vnímalo svet inak ako jeho rovesníci, tak som sa rozhodla, že sa naučím jeho jazyk. Že sa naučím ten unikátny spôsob, akým vníma svet. [...]

Takto vychovávame (vychovávate) svoje deti – aby nenávideli a odsudzovali

12.09.2016

Zverím sa vám s jedným príbehom, ktorý mi napísala moja kamarátka: Dnes podvečer sme sa so synom vybrali na ihrisko na typickom sídlisku v Bratislave. Od štvrtka poobede bol Max chorý doma – žalúdočné problémy. Dnes mu konečne bolo lepšie, tak sme sa tešili, že má späť svoju rutinu, a že môžeme stráviť pár hodín vonku. Môj syn má dva a pol roka a je neverbálny [...]

Známky nie sú všetko

06.07.2016

Posledný školský deň máme za sebou. Prváčikovia odovzdali váženým pani učiteľkám bonboniéry a orchidey z Lidla v kvetináčoch. Školské brány sa zatvorili. Ostalo len vysvedčenie. Čo to však v skutočnosti znamená? Niektorí majú prázdniny a iní len oči pre plač. Celý náš rezort školstva sa nám tu rúca ako domček z karát. Všetci sú nespokojní, všetci [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

adhd

aj hyperaktivta vie byť krásna... blog o tom ako nás môžu odlišnosti posilniť... zozbierané skúsenosti rodičov hyperaktívnych detí (detí s poruchami pozornosti) a tiež detí s aspergerovým syndrómom, detí s DYS - poruchami, nadaných detí, detí s fetálnym alkoholovým syndrómov... pretože všetci tu plávame spolu a zažívame to isté

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 140813x
Priemerná čítanosť článkov: 7411x

Autor blogu

Kategórie